Jak wykorzystać odpady po wyciskaniu soku?

Jeżeli masz wyciskarkę do soków, to z pewnością przyszło Ci kiedyś do głowy pytanie: Co zrobić z odpadami, czyli wyciśniętym miąższem? Czy można go jeszcze w jakiś sposób wykorzystać? Podpowiadamy więc kilka alternatywnych pomysłów na pożyteczne zużycie miąższu…

Odpady po wyciskaniu soku w wyciskarce czyli suchy miąższ wyciśniętych owoców i warzyw, w większości składa się z włókna, czyli błonnika. Składnik ten, co prawda nie jest wchłaniany przez organizm, ale doskonale wspomaga pracę układu trawiennego. Dlatego też, warto wykorzystać przynajmniej część odpadów z wyciskania soku, jako składnik innych potraw.

Zupa

1. Zupy

Suchy miąższ po wyciśnięciu soku można dodać do zupy warzywnej, aby ją zagęścić i dodać jej wartości odżywczej. Dzięki niemu zupa będzie gęstsza i bardziej sycąca. Można też ugotować na nim warzywny bulion – wystarczy dodać cebulę i przyprawy do smaku. Gotować przez ok. 40min., a następnie odcedzić na sicie. Do tego możesz zrobić przy pomocy swojej wyciskarki domowej roboty makaron (zobacz przepis).

Pulpety

2. Wegetariańskie kotlety lub pulpety

Wyciskając kilka rodzajów warzyw zyskujesz różnorodny miąższ. Dodaj do niego mąkę, jajko i przyprawy do smaku, a następnie uformuj i usmaż kotlety (albo ugotuj w postaci pulpetów).

Krakersy

3. Krakersy

Zrób świetny zamiennik chipsów. Starannie wymieszaj miąższ, dopraw do smaku, możesz dodać ziaren np. słonecznika, dyni czy sezamu, a nawet wiórek kokosowych do smaku (co lubisz). Rozłóż cienką warstwę masy na blasze do pieczenia (świetnie przyda się tu suszarka do żywności), pokrój na równe prostokąty wielkości herbatników a następnie susz w temperaturze ok.60st.C przez 3-4 godziny, aż uzyskasz chrupkie krakersy.

Ciasto marchewkowe

4. Ciasta i ciasteczka

Z miąższu marchewkowego z dodatkiem cynamonu i kilku innych składników, możesz zrobić pyszne ciasto marchewkowe (tutaj znajdziesz przepis). Analogicznie możesz również zrobić owocowe muffiny czy ciasteczka.

Dipy

5. Dipy i pasty do smarowania kanapek

Zmiksuj wyciśnięty miąższ warzywny w blenderze, dodając przyprawy, ząbek czosnku, kilka kropel soku z cytryny. Możesz też dodać awokado, pomidora albo jogurt – w zależności od tego jaki dip lubisz i chcesz uzyskać. Taki dip będzie świetnym uzupełnieniem krakersów (opisanych kilka przepisów wyżej).

Przyprawy

6. Przyprawy

Możesz też ususzyć miąższ warzywny lub ziołowy, a następnie zmiksować go na proszek. W ten sposób uzyskasz aromatyczne przyprawy, które możesz dodać do sosów, zup itp., aby wzbogacić ich smak i dodać wartości odżywczych.

Królik

7. Smakołyki dla twojego domowego pupila

Jeżeli masz jakieś domowe zwierzę np. świnkę morską, króliczka czy szczurka, one ze smakiem zjedzą wszelkie resztki wyciskanych owoców i warzyw. Nawet niektóre psy (chociaż z natury mięsożerne) chętnie ich spróbują.

Kompost

8. Kompost

Jeżeli nie chcesz wykorzystać odpadów po wyciskaniu soku do jedzenia, wykorzystaj je w swoim ogrodzie.

9. Zamróź na później

Nie musisz od razu zużyć całego miąższu, jaki pozostał po wyciskaniu soku. Możesz go poporcjować, przełożyć do woreczków (lub pojemniczków) i przechować w lodówce lub zamrozić na później.

Oczywiście to tylko niektóre z pomysłów na wykorzystanie miąższu. Mamy nadzieję, że Cię one zainspirują. A może masz własny sposób, dzięki któremu robisz pożytek z pozostałości po wyciskaniu soku? Jeżeli tak, to podziel się nim z innymi użytkownikami wyciskarek, publikując go na naszej stronie.

Opublikowany: 18. Marzec 2016
###message
Nowość! Prasa do oleju Sana już w sprzedaży!
Zamknij okno