###message

Wyciskamy kiełki! Oto garść porad...

Jeżeli zastanawiasz się, co zdrowego możesz zafundować sobie tej wiosny, podpowiadamy ci: kiełki! Po trwającym jeszcze do niedawna okresie zimowym, te maleńkie zalążki roślin, świetnie naładują nas życiową energią i niezbędnymi witaminami.

Prawie każdy z nas widział, a niektórzy nawet próbowali: rzeżuchę, kiełki fasoli mung, czy soczewicy – ale czy kiedykolwiek przyszło nam do głowy, żeby spróbować wycisnąć je przy pomocy do wyciskarki soku?
Kiełki rzeżuchy

Skarb ukryty w kiełkach

Kiełki

Korzyści zdrowotne, jakie możemy uzyskać włączając kiełki roślin do naszej codziennej diety, jest niesamowity. Sekretem ich wspaniałych właściwości jest nawet 30-krotnie wyższa liczba wartości odżywczych, w porównaniu z dorosłymi roślinami. Dlatego też, wystarczy zaledwie garść kiełek, aby dostarczyć naszemu organizmowi dużą dawkę niezbędnych witamin i minerałów (witaminy A, E, C, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, cynk, magnez, selen, mangan, potas i miedź).

Zielone kiełki zawierają także chlorofil, który wspomaga pracę układu krążenia. Co więcej, są bogate w błonnik, a także znaczącą zawartość białka (nawet w porównaniu do mięsa). Korzyści, jakie możemy czerpać z tych dobroczynnych składników kiełek, to między innymi podniesienie sprawności układu trawiennego, a także wzmocnienie odporności całego organizmu. Dzięki kiełkom, zarazki i drobnoustroje przestaną stanowić dla niego zagrożenie.

Jak wyciskać sok z kiełek?

  • Wyciskarka soku wyciśnie praktycznie każdy gatunek kiełek i nasion, także roślin strączkowych (trzeba jednak pamiętać, że większość nasion strączkowych przed spożyciem należy wcześniej poddać lekkiej obróbce termicznej, np. gotować).
  • Zachęcamy do wypróbowania kiełków następujących roślin: rzeżuchy, lucerny, brokułu, rzodkiewki, czy nasion słonecznika, ciecierzycy, soczewicy, grochu, a także fasoli mung. Pamiętajmy jednak, że fasola mung, a także fasola adzuki, nadaje się do spożycia w postaci kiełków (albo po ugotowaniu). Nie zależy wyciskać tych warzyw w formie nasion.
  • Kiełki wyciska się dobrze zarówno przy pomocy wyciskarek dwuślimakowych (np. Angel) , jak i jednoślimakowych (np. Sana EUJ-707) – przy czym te pionowe poradzą sobie z tym zadaniem niestety gorzej.
  • Aby wyciskać kiełki w wyciskarce, nie trzeba usuwać ich łupinek– wyciskarki sobie z nią bez problem poradzą. Należy tylko zwrócić uwagę, aby wkładać małe porcje kiełków na raz, nie przeładować wyciskarki.
  • Aby uzyskać więcej soku z kiełek, polecamy namoczyć je w wodzie. Wystarczy na to kilka godzin, choć najlepiej pozostawić je zanurzone na całą noc.
  • Warto wiedzieć, że kiełki raczej nie nadają się do wyciskania „w pojedynkę” - najlepiej wyciskać je w towarzystwie innych warzyw i owoców. Ponieważ zawartość soku w kiełkach jest dość niewielka, aby uzyskać szklankę soku z samych kiełek potrzebowalibyśmy bardzo duże ilości surowca. W dodatku otrzymany sok byłby tak intensywny w smaku i działaniu, że właściwie nie nadawałby się do wypicia. Polecamy zatem wykorzystywać sok z kiełek, jako dodatkowy składnik do soków z warzyw korzeniowych, innej zieleniny lub jabłek.
  • Jeżeli nie jesteśmy przyzwyczajeni do spożywania kiełek w jakiejkolwiek postaci, zalecamy rozpocząć picie soku z jedynie niewielką domieszką kiełków. Przykładowa „startowa” porcja soku z kiełek to jedna łyżka stołowa, na szklankę soku z innych warzyw i owoców.
Sok z kiełkami

Może masz jakiś ciekawy przepis z dodatkiem kiełek i chciałbyś podzielić się nim z innymi? Opublikuj go na naszej stronie, niech inne osoby także z niego skorzystają.

Opublikowany: 8. Kwiecień 2016