sso

Wyciskamy mniszek lekarski

Przed skoszeniem trawnika, zbierz świeże liście mniszka lekarskiego i wrzuć je do wyciskarki. Bez obaw, popularny mlecz to znakomite, cenne zioło – doskonałe do wyciskania soków.

Mniszek lekarski

 

Wiosna to wspaniały sezon na soki. Ostatni raz napisaliśmy o korzyściach z wyciskania pokrzywy, ale jest wiele innych roślin, które pojawiają się właśnie teraz, a które są świetnym składnikiem soków. Jednym z najczęściej spotykanych jest mniszek lekarski, czyli popularny mlecz. Ten „chwast” rosnący prawie wszędzie jest w istocie użytecznym ziołem i może być wykorzystywana na wiele sposobów.

  • Jego kwiaty możesz smażyć na placki, zrobić z nich domowe wino, czy syrop.
  • Liście mleczu możesz wykorzystać jako składnik sałatki, wycisnąć z nich sok lub ususzyć i parzyć z nich napar w okresie zimowym.
  • Korzeń mniszka w sproszkowanej postaci używać jako substytut kawy, podobny do cykorii.

Jak zbierać?

Mniszek lekarski

Najlepiej zbierać mlecze z własnego ogrodu (o ile nie sąsiaduje z uczęszczaną drogą). Masz wówczas pewność, że nie stosowano na nich żadnej chemii. Możesz też zbierać mlecze z okolicznych łąk, czy skrajów lasów. Zwróć jednak uwagę, aby znajdowały się z dala od dróg i zabudowań.

Świeży mniszek lekarski jest dostępny od wiosny do jesieni. Zbieraj młode, mniejsze rośliny mleczu, przed wykształceniem kwiatu. Mają wówczas więcej soku i składników odżywczych. Jeśli mlecz zdążył zakwitnąć, wówczas sok z niego będzie bardzo gorzki – nie wszystkim będzie smakował.

Jak wyciskać?

Mniszek lekarski

Liście mniszka lekarskiego można wyciskać same, bez żadnych dodatków, przyrządzając zielony shot pełny składników zdrowotnych. Można też mieszać mniszek z ulubionym sokiem owocowym lub warzywnym. Najbardziej podstawowym przepisem jest jabłko, cytryna i mniszek lekarski. Cytryna w tym wypadku balansuje lekko gorzkawy smak mniszka lekarskiego. Oczywiście, nie bój się próbować bardziej skomplikowanych przepisów.Oto jeden, który jest ciekawa kombinacją smaków.

Wiosenna niespodzianka

  • Kilka młodych liści mniszka lekarskiego
  • garść szpinaku
  • 1 łodygę selera
  • 1/2 melona
  • 1 ananas
  • 1 limonka

Usuń skórkę z limonki i melona oraz skórę i rdzeń z ananasa. Umyj wszystkie pozostałe składniki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Wyciskaj wszystko na przemian. Najlepiej spożyć zaraz po wyciśnięciu – ma wówczas najlepszy smak i najwyższe wartości odżywcze.

Z wyciskaniem liści mniszka lekarskiego poradzi sobie każda dobrej klasy wyciskarka do soków. Najwięcej soku z tego typu surowca wyciskają wyciskarki dwuślimakowe Angel. Bardzo dobrze sprawdzają się też wyciskarki poziome np. Sana EUJ-707. Jeżeli jesteś właścicielem wyciskarki pionowej – zwróć uwagę, aby pociąć liście mleczu na krótsze odcinki.

Właściwości zdrowotne mniszka lekarskiego

Młoda pokrzywa

Mniszek ma wiele korzyści zdrowotnych. Jest to lek moczopędny, który pomaga w oczyszczaniu nerek i wątroby z toksyn. Wykazano również, że obniża poziomu cholesterolu. Mniszek pełen jest antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się skóry i narządów. Konsumowany regularnie może również pomóc w leczeniu trądziku i wyprysków skórnych. Wystarczy dodawać liście mniszka lekarskiego do codziennego soku przez dwa tygodnie, aby zobaczyć efekty.

Uwaga: ze względu na swoje silne działanie, mniszka lekarskiego nie powinny spożywać osoby cierpiące na wrzody żołądka lub kamienie żółciowe. Powinny go również unikać kobiety w ciąży.

Opublikowany: 16. Maj 2017
###message