Wyciskamy mniszek lekarski
Przed skoszeniem trawnika, zbierz świeże liście mniszka lekarskiego i wrzuć je do wyciskarki. Bez obaw, popularny mlecz to znakomite, cenne zioło – doskonałe do wyciskania soków.
Wiosna to wspaniały sezon na soki. Ostatni raz napisaliśmy o korzyściach z wyciskania pokrzywy, ale jest wiele innych roślin, które pojawiają się właśnie teraz, a które są świetnym składnikiem soków. Jednym z najczęściej spotykanych jest mniszek lekarski, czyli popularny mlecz. Ten „chwast” rosnący prawie wszędzie jest w istocie użytecznym ziołem i może być wykorzystywana na wiele sposobów.
- Jego kwiaty możesz smażyć na placki, zrobić z nich domowe wino, czy syrop.
- Liście mleczu możesz wykorzystać jako składnik sałatki, wycisnąć z nich sok lub ususzyć i parzyć z nich napar w okresie zimowym.
- Korzeń mniszka w sproszkowanej postaci używać jako substytut kawy, podobny do cykorii.
Jak zbierać?
Najlepiej zbierać mlecze z własnego ogrodu (o ile nie sąsiaduje z uczęszczaną drogą). Masz wówczas pewność, że nie stosowano na nich żadnej chemii. Możesz też zbierać mlecze z okolicznych łąk, czy skrajów lasów. Zwróć jednak uwagę, aby znajdowały się z dala od dróg i zabudowań.
Świeży mniszek lekarski jest dostępny od wiosny do jesieni. Zbieraj młode, mniejsze rośliny mleczu, przed wykształceniem kwiatu. Mają wówczas więcej soku i składników odżywczych. Jeśli mlecz zdążył zakwitnąć, wówczas sok z niego będzie bardzo gorzki – nie wszystkim będzie smakował.
Jak wyciskać?
Liście mniszka lekarskiego można wyciskać same, bez żadnych dodatków, przyrządzając zielony shot pełny składników zdrowotnych. Można też mieszać mniszek z ulubionym sokiem owocowym lub warzywnym. Najbardziej podstawowym przepisem jest jabłko, cytryna i mniszek lekarski. Cytryna w tym wypadku balansuje lekko gorzkawy smak mniszka lekarskiego. Oczywiście, nie bój się próbować bardziej skomplikowanych przepisów.Oto jeden, który jest ciekawa kombinacją smaków.
Wiosenna niespodzianka
- Kilka młodych liści mniszka lekarskiego
- garść szpinaku
- 1 łodygę selera
- 1/2 melona
- 1 ananas
- 1 limonka
Usuń skórkę z limonki i melona oraz skórę i rdzeń z ananasa. Umyj wszystkie pozostałe składniki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Wyciskaj wszystko na przemian. Najlepiej spożyć zaraz po wyciśnięciu – ma wówczas najlepszy smak i najwyższe wartości odżywcze.
Z wyciskaniem liści mniszka lekarskiego poradzi sobie każda dobrej klasy wyciskarka do soków. Najwięcej soku z tego typu surowca wyciskają wyciskarki dwuślimakowe Angel. Bardzo dobrze sprawdzają się też wyciskarki poziome np. Sana EUJ-707. Jeżeli jesteś właścicielem wyciskarki pionowej – zwróć uwagę, aby pociąć liście mleczu na krótsze odcinki.
Właściwości zdrowotne mniszka lekarskiego
Mniszek ma wiele korzyści zdrowotnych. Jest to lek moczopędny, który pomaga w oczyszczaniu nerek i wątroby z toksyn. Wykazano również, że obniża poziomu cholesterolu. Mniszek pełen jest antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się skóry i narządów. Konsumowany regularnie może również pomóc w leczeniu trądziku i wyprysków skórnych. Wystarczy dodawać liście mniszka lekarskiego do codziennego soku przez dwa tygodnie, aby zobaczyć efekty.
Uwaga: ze względu na swoje silne działanie, mniszka lekarskiego nie powinny spożywać osoby cierpiące na wrzody żołądka lub kamienie żółciowe. Powinny go również unikać kobiety w ciąży.