Zdrowotne właściwości soku z buraka
Sok z buraków jest dobrze znanym, silnym środkiem leczniczym. Pomaga w różnych schorzeniach, m.in. stanach zapalnych, anemii, czy problemach z krążeniem. Co więcej, okazuje się, że picie soku z buraków łagodzi objawy menopauzy, tj. wahania nastroju, bezsenność oraz zawroty głowy.
W okresie menopauzy, wątroba jest obciążona próbami oczyszczenia organizmu z nadmiaru hormonów. Spożywanie 60-100ml świeżo wyciskanego soku z buraków może być bezpieczniejszą alternatywą dla farmakologicznej terapii hormonalnej, która z kolei dodatkowo obciąża wątrobę. Betaina, składnik zawarty w czerwonych burakach, posiada, jak wykazały badania, właściwości ochraniające i oczyszczające wątrobę, zapobiegające gromadzeniu tłuszczu oraz zapewnianiające odpowiednią równowagę elektrolitową.
Jak rozpocząć kurację sokiem z buraków:
- Sok z buraków jest silnym lekarstwem, dlatego rozpoczęcie kuracji należy przeprowadzać stopniowo. Na początku nie pij samego soku z buraków – spożywaj go w postaci soków mieszanych, np. z dodatkiem soku z marchwi lub jabłek. W pierwszym etapie kuracji, ogranicz porcję soku z buraków do 1/3 objętości mieszanki.
- Pij sok powoli, małymi łykami, robiąc przerwy.
- W miarę jak Twój organizm przyzwyczaja się do soku z buraków, możesz lekko zwiększać dzienną porcję. Docelowa ilość, jaką powinieneś pić na dzień to 3 porcje po 60-100ml.
- Sok z buraków posiada silne działanie detoksykacyjne. W początkowym okresie jego spożywania możesz czuć osłabienie, nudności, bóle głowy. Jeżeli wystąpią takie objawy, zmniejsz ilość spożywanego soku, aż Twój organizm przyzwyczai się i nie będziesz odczuwał przykrych dolegliwości.
Świetny dla Twojej krwi
Oczyszczające właściwości soku z buraków, w połączeniu z wysoką zawartością żelaza, znakomicie oczyszcza i wzmacnia krew. Co więcej, azotany naturalnie występujące w soku buraków, obniżają ciśnienie krwi już po kilkunastu minutach po spożyciu.
Jak wyciskać sok z buraków?
Sokowirówki - pamiętaj, aby dokładnie umyć buraki przed wyciskaniem, aby usunąć brud i ziemię z ich powierzchni. Pokrój je na mniejsze kawałki, aby ułatwić wyciskanie. Pij sok z buraków zaraz po wyciśnięciu, ponieważ wysokie obroty sokowirówek bardzo napowietrzają wyciskany sok, co powoduje błyskawiczne utlenianie substancji odżywczych w nim zawartych.
Wolnoobrotowe wyciskarki poziome – to najlepszy typ urządzeń do wyciskania soku z buraków. Pamiętaj o umyciu i pokrojeniu buraków przed wyciskaniem. Nie musisz ich obierać – wyciskarki usuwają włókniste części buraków, w tym także skórkę, odfiltrowując sam sok.
Wyciskarki pionowe – ponieważ buraki są bardzo twarde, pionowe modele wyciskarek mogą niekiedy mieć z nimi nieco problemów i zatrzymywać się podczas wyciskania. Aby temu zapobiec, pokrój buraki na małe kawałki, np. w kostkę albo słupki. Wkładaj je do wyciskarki pojedynczo, powoli.
Wyciskarki dwuślimakowe – dobrze radzą sobie z wyciskaniem buraków. Oczywiście pamiętaj o uprzednim ich umyciu i pokrojeniu.
Polecane przepisy na soki z dodatkiem buraków
Przepis 1
- 1 mały burak
- 2 gruszki
Przepis 2
- 1 mały burak
- 3 marchwie
- 1 jabłko
Przepis 3
- 1 mały burak
- 1 grejpfrut
- ½ ogórek
- ½ cytryna
Przepis 4
- 1 mały burak
- 4 marchwie
- 1 szklanka liści szpinaku
- 1 gruszka
Uwaga: Podczas wyciskania buraków w wyciskarkach wolnoobrotowych możesz usłyszeć dziwny pisk. Jest to zjawisko całkowicie normalne i nie świadczą o żadnej nieprawidłowości – to odgłosy tarcia tępej powierzchni wyciskanego surowca o części wyciskarki.
Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25421976
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/