###message
Radosnych Świąt życzy zespół sklepu EUJUICERS.pl
Zamknij okno

Pyszne przepisy z użyciem wyciskarki Sana - część 14

Mamy dla Was nową porcję przepisów w sam raz na weekend. Tym razem odżywczy sok, który piją gwiazdy Hollywood oraz świetny pomysł na obiad - łatwe do przygotowania, warzywne kotleciki, które zrobimy z wyciśniętego miąższu.

Sok z selera naciowego i jabłka

Sok z wyciskarki - składniki

Połączenie selera naciowego i jabłka odkryłam w surówkach, smakowały mi idealnie razem, dlatego stwierdziłam, że czemu nie spróbować tego połączenia w soku.

Okazał się równie pyszny jak w świeżych warzywach. Słodka kwaśność jabłka i słoność selera uzupełniają się idealnie.

Składniki:
  • 2 selery naciowe,
  • 3 duże soczyste jabłka.
Wykonanie: Sok z wyciskarki - przygotowanie

Umyć selery, oddzielić pałki odkroić końcówki, jabłka umyć podzielić na cząstki. Przeciskać na przemian w wyciskarce (u mnie Sana) z założonym sitkiem drobnym oraz dodatkowym sitkiem na dzbanku (chyba, że lubicie gęste soki), pić bezpośrednio po przyrządzeniu.

Seler jest bardzo nisko kaloryczny, zawiera bardzo dużo witaminy C. Badania mówią, że sok z jabłek mętny zawiera pięciokrotnie większą zdolność zwalczania wolnych rodników niż sok klarowany.

Podobno bez takiego soku gwiazdy Hollwood nie wyobrażają sobie dnia. Pity od rana, oczyszcza organizm z toksyn, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje gładkość cerze. Zawarte przeciwutleniacze pomagają zwalczać wolne rodniki. Dlatego warto poczuć się jak gwiazda Hollywood!

Sok selerowo-jabłkowy

Kotlety warzywne z ryżem

Kotleciki warzywne

Robiąc sok warzywny zostają nam wytłoki, które najczęściej lądują w koszu, oprócz pysznego ciasta marchewkowego można również zrobić z nich kotleciki z dodatkiem ryżu (można wykorzystać pozostały z obiadu). Zobacz też inne sposoby na wykorzystanie miąższu pozostałego po wyciskaniu soku.

Tym razem zamiast wytłoków użyłam świeżej marchewki i pietruszki, ale tylko dlatego, że sok robiłam z innych warzyw.

Składniki:

  • 1 szklanka wytłoków warzywnych (np. marchewki i pietruszki),
  • 1 i ½ szklanki ugotowanego ryżu,
  • 1 – 2 łyżki mąki z ciecierzycy,
  • 1 łyżka sezamu,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

Jeśli mamy wytłoki wystarczy je wymieszać z pozostałymi składnikami, gdy robimy z całych warzyw trzeba je najpierw przecisnąć używając wyciskarki z założonym wkładem pełnym. Trzeba pamiętać, że wytłoki po soku są suche a te z całych warzyw miażdżonych zawierają sok, dlatego może się zdarzyć że będzie trzeba dać więcej do nich ryżu lub mąki z ciecierzycy. Formujemy w rękach kotlety mocno je ściskając. Smażymy je na rozgrzanym oleju, z obu stron, aż do zrumienienia.
Kotleciki warzywne

O autorce przepisów:

Edysqa

O autorce przepisów:

Przepisy te przygotowane zostały przez naszą zaprzyjaźnioną specjalistkę zdrowej kuchni, wegankę oraz znakomitą blogerkę - Edytę, przy wykorzystaniu wyciskarki Sana. Więcej pysznych przepisów na www.cobylonaobiad.blox.pl.

Czytaj inne artykuły link

Opublikowany: 1. Kwiecień 2016