Z jakich owoców warto wyciskać sok? Poznaj ich właściwości zdrowotne

Wyciskarki znakomicie wyciskają praktycznie każdy gatunek owoców. Z niektórych owoców wyjdzie klarowny sok, z innych gęsty, bardziej musowaty. Jednak każdy z nich będzie zawierał mnóstwo witamin i minerałów...

Sok z ananasów

Sok z ananasów

Główna zaleta ananasów wynika z zawartego w nich bromu, skutecznego środka przeciwzapalnego, co powoduje, że działają one wyjątkowo korzystnie w przypadku problemów ze stawami. Bogate w witaminę C ananasy wzmacniają system odpornościowy i ochronę przed wolnymi rodnikami, które wpływają na proces starzenia. Ananas jest źródłem enzymów trawiennych takich jak bromelina i betaina. Bromelina rozkłada białka, jest więc naturalną substancją ułatwiającą trawienie produktów mięsnych. Posiada również zdolności do rozpuszczania zatorów naczyń krwionośnych oraz oczyszczania organizmu z obumarłych komórek, zniszczonych na skutek oparzeń, ropni, wrzodów, a także operacji chirurgicznych. Indianie zamieszkujący niegdyś obszary południowej Ameryki stosowali okłady z ananasów, w leczeniu zakażenia i stanów zapalnych ran oraz innych uszkodzeń skóry. Ananasy posiadają właściwości wspomagające trawienie, rozpuszczające zatory naczyń krwionośnych, zapobiegające osteoporozie i złamaniom kości – dzięki zawartości manganu, który posiada właściwości deoksydacyjne i sprzyja produkcji energii przez organizm. Ananasy mają działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe, a także łagodnie etrogenne. Ponadto są znakomitym źródłem składników mineralnych, potasu, chloru, sodu, fosforu, siarki, wapnia, żelaza oraz jodu. Ananasy są również znakomitym źródłem witaminy oraz witamin z grupy B.

Do wyciskania soku z ananasów dobrze sprawdzą się jednoślimakowe wyciskarki do soków np. Sana EUJ-707 lub Omega VRT352F, przy czym lepiej jest użyć sita o większych otworach.

Przepis na sok z ananasa

Sok z arbuza

Sok arbuzowy

Arbuzy są bogate w likopen – ustępują pod tym względem jedynie pomidorom. To właśnie ta substancja odpowiedzialna jest za ich mocno czerwone zabarwienie. Ostatnie badania sugerują, że likopeny, silne antyutleniacze, skutecznie zapobiegają powstawaniu nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych. Według tych badań, osoby, które stosują dietę bogatą w likopeny są o połowę mniej narażone na zawał serca w stosunku do osób, których dieta była uboga w likopeny, bądź też nie zawierała ich w ogóle. Arbuzy są również bogatym źródłem potasu, który uważany jest za substancję odpowiedzialną za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Być może chroni on także przed udarem mózgu. Arbuzy są bogate w witaminę C i A, oraz beta-karoten, który pomaga zwalczać choroby.

Arbuzy są bardzo łatwe do wyciskania - są miękkie i soczyste. Poradzą sobie z nimi praktycznie wszystkie wyciskarki czy sokowirówki. Przed wyciskaniem arbuzów trzeba usunąć twardą skórkę, ale usuwanie pestek nie jest konieczne.

Przepis na sok z arbuza

Mus z bananów

Mus z bananów

Banany wzmacniają serce i układ mięśniowy. Chronią przed wyczerpaniem i zaburzeniami trawienia.

Z bananów nie da się wycisnąć klarownego soku, a jedynie gęsty mus. Bananowy mus to doskonały składnik deserów i lodów, można je zrobić przy pomocy wyciskarki poziomej z funkcją homogenizacji, na przykład Sana EUJ-707. Oczywiście banany należy obrać.

Sok z cytryn

Sok z cytrynCytryny wyróżniają się najwyższą zawartością witaminy C spośród wszystkich owoców cytrusowych. Są bogate w błonnik, ale pozbawione tłuszczu i sodu. Uważa się, że sok z cytryn hamuje wchłanianie tłuszczów z pokarmu przez organizm. Skórka cytryn bogata jest w naturalne substancje roślinne, fitoskładniki zwane monoterpenami, które zapobiegają formowaniu się komórek rakowych, a także pomagają w zwalczaniu już powstałych nowotworów.

Cytryny, jak wszystkie cytrusy są bardzo soczyste, włókniste, ale miękkie, więc wyciśnie je praktycznie każda wyciskarka do soków. Oczywiście należy je obrać przed wyciskaniem. Sok z samych cytryn jest bardzo kwaśny, najlepiej więc go nieco rozcieńczyć wodą, albo wyciskać cytryny w towarzystwie innych owoców lub warzyw.

Przepis na sok z cytryną

Sok figowy

Sok figowy

Stosuje się je w leczeniu hemoroidów i niektórych typów nowotworów, jak na przykład rak skóry. Są zalecane przy astmie i cukrzycy. Figi są również pomocne w zwalczaniu nudności, bólów głowy, gorączki i duszącego kaszlu.

Figi nie rosną w naszym klimacie i są trudnodostępne w sprzedaży. Nie mniej jednak, jeżeli uda Ci się je zdobyć możesz zrobić z nich pyszny sok np. wyciskając je razem z jabłkami. Możesz też przy pomocy poziomej wyciskarki (z funkcją homogenizacji) zrobić prawdziwy figowy dżem albo deser.

Sok z granatów

Sok z granatów

Lista zalet soku z granatów jest długa. Sok z granatów ujędrnia skórę, zwiększa wytrzymałość mięśni, podnosi poziom energii i wytrzymałości organizmu, pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej (zwłaszcza tej w    okolicach brzusznych), zapobiega powstawaniu zmarszczek i spłyca już    istniejące, poprawia wzrok, chroni przed osteoporozą i wspomaga jej leczenie, zapobiega łamaniu się kości, zwiększa elastyczność stawów, działa antydiuretycznie, czyli zmniejsza częstotliwość oddawania moczu,  poprawia trawienie, pomaga zwalczyć bezsenność, reguluje cykl menstruacyjny, pomaga w utrzymaniu stabilności emocjonalnej i ogólnego dobrostanu psychicznego, poprawia pamięć, działa korzystnie na wzrost włosów, zmniejsza objawy depresji. Sok z granatów jest także skutecznym lekiem w zaburzeniach związanych z okresem menopauzy oraz artretyzmie, przyspiesza gojenie się blizn.

Wyciskarki do soków sprawdzają się w wyciskaniu granatów bardzo dobrze. Zarówno modele poziome, jak i pionowe. Aby wycisnąć granat należy wydobyć z niego okrągłe pestki, otoczone miąższem, natomiast wyrzucić łupinę.

Sok z grejpfrutów

Sok z grejprutów

Wzmacniają system odpornościowy. Są dobrym źródłem witaminy C, podobnie jak cytryny i inne owoce. Zapobiegają formowaniu się komórek rakowych i nowotworów. Wspomagają trawienie i zapobiegają krwawieniu dziąseł. Grejpfruty są pomocne przy grypie i kaszlu, jako że są bogate w witaminę C. Grejpfruty wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, obniżają poziom złego cholesterolu i wyrównują poziom cukru we krwi.

Grejpfruty, podobnie jak inne cytrusy są dla niemalże każdej wyciskarki prostym zadaniem. Oczywiście należy je obrać przed wyciśnięciem. Do wyciskania samych cytrusów wygodnym rozwiązaniem jest wyciskarka do cytrusów np. Sana, które wyciska je bardzo szybko i bez konieczności obierania.

Przepis na sok z grejpfrutem

Sok z gruszek

Sok z gruszek

Gruszki są dobrym źródłem witaminy C i miedzi. Oba te składniki są uważane za przeciwutleniacze, które chronią komórki ludzkiego ciała przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Gruszki wspomagają właściwe funkcjonowanie systemu odpornościowego naszego organizmu.

Wyciskając wiele gatunków gruszek zamiast soku, otrzymamy z gęsty mus - niezależnie od modelu wyciskarki, jaką mamy. Możemy go użyć jako zdrowy, naturalny deser. Jeżeli jednak chcemy otrzymać bardziej klarowny sok, wówczas dobrym pomysłem będzie wyciskanie gruszek razem z innym soczystym owocem np. pomarańczą.

 

Sok z jabłek

Sok z jabłek

Jabłka przynoszą korzyści całemu organizmowi i naprawdę, zgodnie z przysłowiem trzymają doktora z daleka. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu, usunąć metale i toksyny z organizmu, poprawiają perystaltykę jelit, zmniejszają ryzyko udaru, chorób serca, raka płuc, prostaty, okrężnicy, cukrzycy typu II oraz astmy. Jabłka pomagają w zwalczaniu wielu chorób, wspomagają trawienie, pracę okrężnicy, a także sprzyjają utracie wagi. Poprawiają funkcjonowanie nerek i ułatwiają ich pracę.Jabłka są bogate w witaminę C, B, żelazo, magnez, wapń, cynk, potas, kwas foliowy oraz błonnik.

Na konsystencje soku z jabłek ogromny wpływ ma ich gatunek i czas przechowywania. Miłośnicy klarownych soków powinni wyciskać odmianę jabłek Ligol. Do wyciskania jabłek świetnie nadaje się każda wyciskarka do soków i większość dobrej jakości sokowirówek. Jabłka należy zawsze rozkroić przed wyciskaniem i sprawdzić, czy gniazdo nasienne nie jest spleśniałe. Jeżeli nie, wówczas nie musimy go usuwać przed wyciskaniem.

Mus z kiwi

Mus z kiwi

Owoce kiwi mogą stymulować perystaltykę jelit, jak również likwidować zaparcia. Badania naukowe wykazały, że owoc kiwi może także poprawić jakość snu, ze względu na wysoką zawartość wapnia.

Z owoców kiwi, tak jak z bananów nigdy nie wyciśniemy klarownego soku, niezależnie jakiej wyciskarki użyjemy, ale warto dodać je wycisnąć razem z innymi owocami np. jabłkiem. Możemy też zrobić z nich pyszny mus, jako składnik deserów albo sorbetu, należy użyć wówczas wyciskarki z zamomtowanym wkładem pełnym. Nie musimy obierać kiwi do wyciskania, ale należy je dokładnie umyć.

Przepis na sok z kiwi

Sok z malin

sok z malin

Maliny są bogate w antocyjaniny (substancje będące naturalnymi przeciwutleniaczami, chroniącymi komórki) oraz fitoskładniki takie jak kwas ellagowy, kumarowy oraz ferulowy (substancje niszczące komórki nowotworowe). Zawierają również błonnik, wapń, mangan, witaminy A, B, C, E oraz kwas foliowy. Posiadają właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i grzybobójcze. Przyspieszają proces gojenia się ran, pomagają utrzymać zdrowie serce i wątroby.

Pionowe wyciskarki do soków np. Omega VRT352F, Sana EUJ-808 itp. najlepiej oddzielą drobne pestki z malin i wycisną znakomity, dość gęsty sok. Malinowy sok możemy wyteż użyć do zrobienia dżemu, czy galaretki.

Sok z moreli

Sok z moreli

Wspomagają krwiobieg – zwiększają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych w obu kierunkach. Zapobiegają tworzeniu komórek rakowych, będąc doskonałym źródłem związków karotenu. Morele wspomagają wzrost włosów. Związki zawarte w morelach chronią serce i oczy. Z kolei zawarte w nich włókna mają działanie ogólnie wspomagające zwalczanie chorób.

Przed włożeniem moreli do wyciskarki soków pamiętaj, aby usunąć pestkę. Obieranie moreli ze skórki nie jest konieczne. Morele powinna z powodzeniem wycisnąć każda dobrej jakości wyciskarka. Jeżeli morele są bardzo dojrzałe wyciśnięty sok może być dość gęsty.

Sok z pomarańczy

Sok z pomarańczy

Skórka pomarańczy zawiera naturalne, roślinne substancje, fitoskładniki zwane monoterpenami, które zapobiegają formowaniu się komórek rakowych, a także pomagają w zwalczaniu już powstałych nowotworów. Pomarańcze są bogate w witaminę C i kwas foliowy. Pomagają w przypadku duszącego kaszlu, grypy i dolegliwości serca. Obniżają poziom ryzyka paraliżu. Najnowsze badania poświęcone antyoksydacyjnym właściwościom owoców umiejscowiły pomarańcze w piątce najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, chroniących komórki organizmu przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Naukowcy, całkiem niedawno wyodrębnili z cytrusów kilka bioflawonoidów, które blokują działanie pewnej grupy enzymów cytochromowych P450. Jeden z tych enzymów – P450 1B1 zwiększa rakotwórcze właściwości dymu papierosowego, pestycydów i innych substancji kancerogennych. Dowiedziono, że hesperetyna, bioflawonoid występujący w soku z pomarańczy w największej obfitości, blokuje enzym P450 1B1 przed metabolizowaniem substancji rakotwórczych. Dzięki temu, znacznie zmniejsza ryzyko, że substancje przyczynią się do powstania nowotworów w organizmie.

Tak jak wszystkie owoce cytrusowe, pomarańcze, stanowią dla każdej wyciskarki jednoślimakowej łatwe zadanie. Należy tylko pamiętać, aby obrać je ze skórki, gdyż żadna wyciskarka, ani sokowirówka nie wyciśnie ich ze skórką. Wyjątkiej są specjalne wyciskarki do cytrusów - w ich przypadku nie trzeba obierać pomarańczy, wystarczy  rozkroić ją na pół.

 

Przepis na sok z pomarańczy

Mus z truskawek

Mus z truskawek

Truskawki są znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Truskawki pomagają zachować strukturę skóry. Zawartych w nich fenol zapobiega chorobom serca, nowotworom, zwyrodnieniu plamki żółtej w oku, infekcjom oraz artretyzmowi. Truskawki chronią przed chorobami mózgu, związanymi z wiekiem, obniżają poziom szkodliwej frakcji cholesterolu (LDL), chronią śledzionę i trzustkę. Witamina C w truskawkach pełni ważną rolę w gojeniu się ran i może zapobiegać krwawieniu dziąseł, chorobie, która dotyka trzech czwartych populacji ludzi dorosłych. Truskawki są również znakomitym źródłem witamin B, K oraz składników mineralnych takich jak mangan, potas, jod, magnez, miedź oraz kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3.

Każda wyciskarka soków wyciśnie z truskawek musowaty sok. Można go zamrozić i zrobić z niego sorbet, albo użyć jako składnik deserów czy koktajlu. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej klarowny sok, wówczas należy wyciskać truskawki razem z innym soczystym owocem lub warzywem.

Sok z wiśni

Sok z wiśni

Skarbnica minerałów i witamin. Zawierają witaminę A i C, melatoninę, antocyjany i bioflawoidy. Pomagają zwalczać różne postacie nowotworów. Pomagają zmniejszyć ból, szczególnie ból głowy, poprawiają funkcjonowanie pamięci oraz zmniejszają ryzyko zawału serca.

Do wyciskania wiśni dobrze sprawdzi się zarówno jednoślimakowa, jak i dwuślimakowa wyciskarka do soków. Wyciśnięty sok powinien być dość klarowny. Koniecznie usuń pestki wiśni przed wyciskaniem.

Czytaj inne artykuły link 

Opublikowany: 8. Listopad 2015
###message
Nowość! Prasa do oleju Sana już w sprzedaży!
Zamknij okno